Vitorlázás

Tematikus vezetett séták Füreden #13 - Huray villák
Balatonfüreden sok gyönyörű villa van, némelyik bejárható és mindegyik külön történettel rendelkezik. A történetek és épületek ismerője, Fülöp Júlia idegenvezető mesél nekünk a VillaSéták alkalmával. Dr. Huray István fürdőorvos egykori nyaralói ékes gyöngyszemei a városnak.
Fokozatosan helyreáll a közlekedés az észak-balatoni vasútvonalon

Újraindult a forgalom Alsóörs és Balatonfüred között, ahol befejezték a Paloznak közelében szerda délután történt halálos gázolás helyszínelését – közölte a Mávinform a honlapján. A tájékoztatás szerint az észak-balatoni vonalon fokozatosan áll helyre a közlekedés.

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Xantus János Gömbkilátó, Balatonboglár

Rengeteg kilátó övezi a Balaton környékét és valamilyen módon mindegyik utánozhatatlan, ha másért nem a gyönyörű kilátás miatt. A legrozogább szútenyészetektől a legfuturisztikusabb, sci-fi formákig. Az eheti célpontunk nemcsak, hogy az utóbbi kategóriát erősíti, de annak egyenesen a csimborasszójának tekinthető különleges formája és hatalmas mérete miatt. A Xantus János Gömbkilátó, bár ritkán nevezik hivatalos nevén, […]

Páratlan felfedezés a Balti-tengerben

A Balti-tenger mélyén egy szinte épségben megőrződött, majdnem 400 éves hajóra bukkantak. A holland fleute (vagy más néven fluyt) roncsát a Finn-öböl torkolata közelében azonosították, a Balti-tenger legkeletibb vizein. A Badewanne búvárcsapat körülbelül 85 méteres mélységben, a tengerfenéken fedezte fel ezt az „időkapszulát”, szinte teljesen érintetlen állapotban. A roncs lenyűgöző állapotban konzerválódott, amit a Balti-tenger

Reklám
Hétvégén indul a Balatonkör, ahol nem ritka a bringás lánykérés
Közel 1500 kerékpárost várnak a hétvégén Zamárdiba. Huszonegyedik alkalommal rendezik meg a Balatonkör elnevezésű tókerülő eseményt, melynek során két nap alatt akár 282 kilométert is lehet tekerni. A baráti hangulatú sportrendezvény olyan nagy múltra tekint vissza, hogy az évek során sokszor szerelmek is szövődtek, sőt még lánykérés is előfordult a családias túrán.
Dr. Kollár Lajos: Sok embernek kell köszönetet mondanom!
Dr. Kollár Lajos: Sok embernek kell köszönetet mondanom!
A BDO NAGYDÍJÁÉRT IS KÜZDENEK A FÉLSZIGETKERÜLŐ SZÉCHENYI ISTVÁN EMLÉKVERSENYEN INDULÓK!
Az időt nem lehet megállítani, így el kell fogadnunk azt, hogy rohamosan közeledik az ősz, amit mi sem jelez jobban, mint az, hogy szombaton rendezi a Magyar Vitorlás Szövetség a Félszigetkerülő Széchenyi István Emlékverseny BDO Nagydíjat.
Gerendy Zoltán lett a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke
Balatonfüreden tartotta tisztújító közgyűlését a Magyar Vitorlás Szövetség és a legfontosabb napirendi pont az elnökválasztás volt, miután - a szövetséget 2013 óta vezető - Dr. Kollár Lajos nem vállalt újabb ciklust az MVSZ élén. Az elnöki pozícióra Gerendy Zoltán volt az egyedüli jelölt és a tagság teljes egyetértésben, egyhangú többséggel, 315 igen szavazattal, 0 nem szavazattal, 0 tartózkodás mellett választotta meg a szervezet első emberének a jelöltet.
A Balaton-felvidék bájos, egyutcás faluja: Kékkút

Kékkút a Káli-medence nyolc településének legkisebbje, színes és változatos természeti környezete kivételesen értékessé teszi a községet.

Új rekord: szólóevezés San Franciscóból Hawaiira

Lia Ditton 150 ezer tengeri mérföld után váltott át a vitorlázásról az evezésre, közben a falmouthi egyetemen kitanulta az írás mesterségét, és rendszeresen publikál magazinokban. Most pedig új rekordot állított fel szóló-óceánátevezésben. A brit hölgy szeptember 12-én, hajnali 6.10-kor érkezett meg a Waikiki Yacht Clubba, pontot téve 2100 tengeri mérföldes útja végére. Tekintve, hogy június

Új 22-es Binnenjolle – egy hajótípus újjászületéséért

Egy kis tő vitorláséletének fellendítésének érdekében és egy klasszikus hajótípus újjáélesztésének szándékával Orfűn, a Pécsi-tavon bocsátották először vízre az 1938-as Kékszalag-győztes 22-es Versenyjolle frissen megépített másolatát

A doktor úr fordulatos és fondorlatos történetét mutatta be a Pannon Várszínház
Az eredetileg áprilisra tervezett bemutatót a pandémia okán szeptemberben rendezték meg. A doktor úr pótelőadásaival viszont kárpótol a tavaszi hiány miatt.
Idén is bulizhatunk a Szent György-hegyen, még ha nem is hajnalig
None
Reklám
Pisztráng randevú
None
Tökölődő játszóház és töklámpás szépségverseny
None
Balatonkör – vezetett kerékpártúra
None
Ez vérlázító! -A tesztelés és a fertőtlenítés az új unokázós csalás
Egyre több embert csapnak be a koronavírus veszélyeire hivatkozva. A csalók azokat a félelmeket és aggodalmakat használják ki, amelyeket a COVID-19 kelt az önmaguk és szeretteik egészségét féltő emberekben. Légy óvatos!
A csütörtökön új elnökség az MVSZ-ben
Hatalmas küzdelem a jelöltek között! A kampány a finisébe érkezett. Lenyűgöző vállalások, személyekhez köthető programok! Itt minden szavazat számít! Az egyesületek csak kapkodják a fejüket. Kire szavazzanak? A vitorlázó társadalom izgatottan várja a csütörtöki közgyűlést. Most majd minden eldől. Ja nem.
Szüreti felvonulás és folkkocsma
None
Balatonboglári Halászléfőző Verseny
None
Láthatatlan jelenlét - kiállítás és program
None
Elmaradnak az őszi nagyrendezvények Siófokon, a téli programok is kétségesek

Nem rendezik meg Siófokon a szeptemberi Sör és Csülök Fesztivált, az októberi Halfesztivált, és a novemberi Libadalom is elmarad.

Reklám
Magyar Bajnokság és Grand Prix – felelős döntések és összhang a csapatmunkában
Magyar Bajnokság és Grand Prix – felelős döntések és összhang a csapatmunkában
A vadregényes balatonberényi Csicsergő-sziget

Mesés szigetecske emelkedik ki a Balatonból a nagy tó nyugati csücskénél, Balatonberényben.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területi egységei

A hat, eltérő adottságokkal rendelkező tájegységet 1997-ben sikerült egységes nemzeti parkká nyilvánítani.

A déli part nyerte az idei szezont
Hétköznap és hétvégén alig volt különbség a vendégforgalomban idén a Balatonnál. Az éjszakai foglalások alapján Siófok, Balatonfüred és Keszthely a dobogós, kirándulni, legtöbben Tihanyban voltak.
Nagyjából 1,6 millióan jártak a Balatonnál idén nyáron
Siófok volt a legnépszerűbb, a többség pedig a déli partot részesítette előnyben az északival szemben.
Széllel jön a hidegfront a hétvégén

Péntekre mindenhová megérkezik a lehűlés, viszont emellett napsütéses időre van kilátás. 6-14 fokos minimumokra, 18-23 fokos maximumokra számíthatunk. Élénk, erős lesz az északias szél. Hétvégén sok napsütésre, kevés felhőre számíthatunk, csapadék nem valószínű. Helyenként még élénk lehet az északi-északkeleti szél. A hajnalok már meglehetősen hűvösek lesznek. Szombaton 19-23, vasárnap 21-25 fok között alakulhatnak a maximumok.

Nem keresik tovább a túlélőket

Japán felfüggesztette a Maysak tájfunban elsüllyedt élőállat-szállító túlélőinek felkutatását. A Gulf Livestock 1 Új-Zélandról szállított 5800 szarvasmarhát Kínába, amikor szeptember 2-án, kora reggel, Japán déli partjainál vészjelzést adott le. A hajón ekkor 43-an tartózkodtak, amiből 39 fő legénység volt, négyen pedig az állatok szállítását felügyelték. A japán Parti Őrség megkezdte a célzott keresést, és délután

Megúsztuk az idei algavirágzást a szakértő szerint

“Idén nyáron megúsztuk az algavirágzást, és a vártnál kedvezőbben alakult a Balatonnál a szúnyoghelyzet is” – tájékoztatta a hirbalaton.hu-t Lombár Gábor a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke. Lombár Gábor a Balatonban tavaly nyár végén és idén nyár elején tapasztalt algásodással kapcsolatban kifejtette, az okokról és a teendőkről eltérő a tudósaink álláspontja, ami mögött valójában egy hiányzó […]

Mégsem valósul meg a fonyódi üvegfödémes kilátó

Jövőre tervezték a fonyódi magasparton egy üvegfödémes kilátó megépítését. Ezek a tervek azonban dugába dőltek a legutóbbi testületi ülésről szóló beszámoló szerint. A kilátótervekkel kapcsolatban szakmai aggályok is megfogalmazódtak a költségek mellett.  “Én ennyire nem mernék szembe menni a természettel” – fogalmazott Timár Gábor tanszékvezető, az ELTE TTK Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének docense az atlatszo.hu-nak a […]

Hétvégi Balatoni programajánló
Ezen a hétvégén is több tucat program vár a tó körül. Mi most megmutatjuk a legjobbakat, hogy neked könnyebb legyen a választás.
A héten új elnökség az MVSZ-ben
Hatalmas küzdelem a jelöltek között! A kampány a finisébe érkezett. Lenyűgöző vállalások, személyekhez köthető programok! Itt minden szavazat számít! Az egyesületek csak kapkodják a fejüket. Kire szavazzanak? A vitorlázó társadalom izgatottan várja a csütörtöki közgyűlést. Most majd minden eldől. Ja nem.
Olimpiai színvonal Németországban

Az év egyik legnagyobb vitorlás sporteseménye, sőt, 2020-ban majdnem az egyetlen. Mindenféle hajóosztályok, magas színvonal. Százharminckilencedik évébe lépett a Kieler Woche. Nyolc napba 278 futam fért bele a 19 osztály számára, ami azt jelenti, hogy szinte a komplett tervezett programot le tudták hozni – csak a Laser és a 29er ezüst csoportjaiban maradt el néhány

Sikerült a hévízi rekordkísérlet!
Felállították a legtöbb, egy időben, egy helyen lévő muzeális értékű jármű magyar rekordját a fürdővárosban rendezett veterántalálkozón. A csúcs hitelesítője egy híján száz OT-rendszámú autót és motort jegyzőkönyvezett.
7 balatoni település kínálata a Kulturális Örökség Napjaira

2020. szeptember 19-20-án ismét országos programsorozat keretében ünnepli hazánk a Kulturális Örökség Napjait.

Több mint felével csökkent Hévízen a vendégéjszakák száma
Idén nyáron csak a vendégek negyede volt külföldi Hévízen. A hazai vendégek viszont annyival többen voltak, hogy a magánszállások olyan szezont zártak, mint tavaly. A szállodák és a város viszont sokat bukott.
Kulturális Örökség Napjai 2020 Rezi

2020. szeptember 20-án Havasi Bálint, a Göcseji Múzeum igazgató-helyettese tart idegenvezetést a Rezi várban a Kulturális Örökség Napjai alkalmából.

Kulturális Örökség Napjai 2020 Vörs

A Kulturális Örökség Napjai alkalmával ingyenes látogatható 2020. szeptember 19-20-án a Tájház Vörsön.

Kulturális Örökség napjai 2020 Balatonfüred

2020. szeptember 19-20-án történeti sétát és ingyenes műemlék látogatást rendeznek Balatonfüreden a Kulturális Örökség Napjai alkalmával.

Kulturális Örökség Napjai 2020 Bakonybél

A Kulturális Örökség Napjai alkalmával tematikus sétákat rendeznek Bakonybélen 2020. szeptember 19-20-án.

Kulturális Örökség Napjai 2020 Veszprém

2020. szeptember 19-20. között idén is megrendezik az országos Kulturális Örökség Napjait Veszprém több helyszínén is.

Kulturális Örökség Napjai 2020 Siófok

2019. szeptember 18-20. között, a Kulturális Örökség Napjai alkalmával izgalmas programokkal készül a siófoki Kálmán Imre Emlékház.

Komédiák, musical és dráma - Érzelmi hullámvasút lesz a Pannon Várszínház új évada
A koronavírus-járvány ugyan derékba törte az előző évadot, ősztől megújult erővel kezdenek bele a játékba a társulat tagjai. Komédiák, musical és dráma is szerepel a Pannon Várszínház új évadának műsorán.
Gázolás miatt nem közlekednek a vonatok Balatonfüred és Alsóörs között
Alsóörs és Balatonfüred között egy vasúti átjárónál a Déli pályaudvarról Tapolcára tartó 19794-es számú Kék Hullám sebesvonat elgázolt egy embert.
Rengeteg gyógyszert vásároltak nyáron a Balatonnál
a gyógyszerforgalom annak ellenére növekszik, hogy a háziorvosokhoz még mindig nehezebb bejutni, mint a koronavírus előtt.
Reklám