Vitorlázás

Virágnézés a lelki feltöltődéshez
A fák virágzása minden évben ünnepi díszbe öltözteti a tavaszi világot - a Balatonnál ugyanúgy, mint Japánban, ahol a virágnézésnek komoly hagyománya van. Ha a cseresznyevirágzásról le is maradunk, egymás után nyílnak a szépségek, amelyek látványában megfürödhet a szemünk és feltöltődhet a lelkünk.
Tovább jár a balatoni komp, sűrítok a járatokat

Május elsején megháromszorozzák a menetrendi hajók indítását Fonyód-Badacsony között a többi naphoz képest, a komp májustól hosszabb üzemidővel közlekedik Szántód-Tihany útvonalon – a Balatoni hajózási Zrt. (BAHART) honlapjának tájékoztatása szerint. Május elsején Fonyód felől 8-19 óra, Badacsony felől 9-20 óra között óránként indulnak a menetrendi hajók. Május 1-től már a hét minden napján közlekednek hajók Fonyód-Badacsony […]

Sűrítik a menetrendi hajójáratokat Fonyód-Badacsony között, tovább jár a balatoni komp

Május elsején megháromszorozzák a menetrendi hajók indítását Fonyód-Badacsony között a többi naphoz képest, a komp májustól hosszabb üzemidővel közlekedik Szántód-Tihany útvonalon – a Balatoni hajózási Zrt. (BAHART) honlapjának tájékoztatása szerint. Május elsején Fonyód felől 8-19 óra, Badacsony felől 9-20 óra között óránként indulnak a menetrendi hajók. Május 1-től már a hét minden napján közlekednek hajók Fonyód-Badacsony […]

Hosszú idő után nő a balatoni régió népessége

Éveken át tartó népességcsökkenés után végre pozitív irányba billent a Balaton demográfiai mérlege, amelynek elsődleges oka folyamatosan növekvő igényben keresendő a tóparti ingatlanok iránt – összegezte a legújabb kutatások eredményét a tvkeszthely.hu. A Balaton térségében a népességfogyás hosszú évek óta fennáll. 2020-ban a Balaton térségében a halálozások száma meghaladta a 3500-at, míg a születésszám 2000 […]

Reklám
Turisztikai ügynökség: esély van a nyári belföldi rekordforgalomra
Idén is van esély a nyári rekordforgalomra a belföldi turizmusban: hétről hétre nő az előfoglalások száma a vidéki szálláshelyeken, a nyári hónapokra már havonta csaknem egymillió vendégéjszakát lekötöttek, a legtöbbet, 1,1 milliót júliusra - nyilatkozott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek.
Gigantikus tengeri hulladéktemetőt fedeztek fel a kutatók

Azt lehetett sejteni, hogy a Santa Catalina-sziget közelében fekvő „szemétlerakó” óriási, de még a tudományos munkatársakat is meglepte, hogy valójában mekkora: nagyobb, mint San Francisco. A legutóbbi felmérést Eric Terrill vezette, aki elmondta: „megdöbbentett a terület mérete. Alig tudtunk lépést tartani a beömlő adatmennyiséggel”. A San Diegó-i Egyetem Scripps Oceanográfiai Intézetének kutatója márciusban szállt vízre

Zivatar, viharos szél, felhőszakadás várható vasárnap
Ha nem használtad ki a május elsejei szabadtéri lehetőségeket, mára ne tervezz ilyet. Bár meleg lesz, zivatar, viharos szél és felhőszakadás miatt is figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra.
Thomas Coville-nak csak a legjobb elég jó

Bár egyszemélyes földkerülő világrekord (is) kötődik a nevéhez, nem tartja magát szólóvitorlázónak. Ha választhat, inkább csapattal vág neki a tengernek, mint egyedül, és simán felrúgja a szerződést, ha a partner nem hozza az elvárt színvonalat. A francia vitorlázó egyik sajtóbeszélgetésén sikerült részt vennünk, lehetőségünk támadt belelátni az óceáni vitorlázás rekordhajhászó szegmensébe, ahol mindennek és mindenkinek

Ilyen volt május elseje a Balatonnál
Ragyogó napsütés, igazi majális hangulat van a Balatonnál, tele vannak a vendéglátóhelyek teraszai, a part sétányok, és sokan hajóra szálltak május első napján. Gyere velünk egy tó körüli virtuális sétára!
Hivatalos! Lesz Balatoni Évadnyitó 878 Co. Nagydíj!
A sok bizonytalanság után, végre kijelenthető, hogy a hagyományoknak megfelelően, a Balatoni Évadnyitó 878 Co. Nagydíjjal rajtol el hivatalosan a 2021-es vitorlás szezon. Az erre vonatkozó engedélyeket megkapta a Magyar Vitorlás Szövetség, így az eredeti terveknek megfelelően 2021.05.15-én, szombaton 11 óra 55 perckor hangzik majd el az egynapos túraverseny figyelmeztető jelzése és 12:00 órakor rajtolhatnak el a hajók. A versenyen – a szélviszonyoktól függetlenül – a Balatonfüred-Alsóőrs-Tihany-Balatonfüred útvonalat teljesítik majd a résztvevők. Már nevezni is lehet a VIHAR-ban.
Idén is megválthatod a legnépszerűbb balatoni vonatjegyeket
Május 1-től újból elérhetők a tavalyi év sikertermékei, a korlátlan utazást biztosító Balaton24 és a Balaton72 napijegyek a MÁV-nál.
Újra száguld a Kis-Balaton feletti hullámvasút
A Balaton régió legnagyobb családi élményparkja fél év szünet után újra fogad vendégeket, májusban a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók ingyen kalandjegyet kapnak.
Vonzzák a turistákat a balatoni piacok
Friss saláták, zöldségek, gyümölcsök, házi készítésű lekvárok, sajtok, szörpök, szalámik, sonkák - már ettől a felsorolástól összefut a nyál a szánkban, és akkor még nem is mondtuk, hogy frissen sült lángos, sült halak, helyi borok is kaphatók a kézműves termékek mellett a balatoni piacokon.
Reklám
Május közepén kezdődhet vitorlás szezon a Balatonon
A sok bizonytalanság után biztossá vált, hogy a hagyományoknak - és a terveknek - megfelelően a Balatoni Évadnyitó 878 Co. Nagydíjjal rajtol el hivatalosan a 2021-es vitorlás szezon.
A hagyományoknak és a terveknek megfelelően kezdődhet a vitorlás szezon a Balatonon
A sok bizonytalanság után kijelenthető, hogy a hagyományoknak megfelelően, a Balatoni Évadnyitó 878 Co. Nagydíjjal rajtol el hivatalosan a 2021-es vitorlás szezon.
Sűrűbben járnak a kompok a Balatonon május elsejétől
Szombaton megháromszorozzák a járatok számát, utána pedig ugyancsak gyakrabban járnak.
10 Balaton körüli pad, ahova feltétlenül huppanj le egy röpke időre

Állhat a Balaton partján, vagy épp a dombtetőn az ülőalkalmatosság, rajta megpihenni nem csak a fáradt vándornak nyújt élményt.

Szupercuki szőrmók lógott be be az egyik balatoni áruházba - Nézd meg a videót!
Egy keszthelyi áruházba hívatlan vendégként érkezett nagy pelét sikerült befognia az ott dolgozóknak, a nemzeti park kollégája pedig visszaengedte a természetbe. A pele egyetlen ugrással távozott a kosárból, majd felszaladt a bükk törzsére, ahol egy darabig még azt is eltűrte, hogy filmezzék.
A Kultkikötő június második felétől várja a látogatókat

Június második felében kezdi idei, immár 16. évadát a Kultkikötő, a nyári színház öt Balaton-parti településen számos teátrumi előadással és koncerttel várja az érdeklődőket. A járványhelyzetre tekintettel minden Balatonföldvárra, Balatonboglárra, Balatonszárszóra, Balatonfenyvesre és Badacsonyba tervezett programunkat szabad téren tartjuk – írták a szervezők az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójukban. Kiemelték: az évad június 19-én a kaposvári Csiky Gergely Színház Neil Simon Furcsa […]

Új kerékpáros és közösségi közlekedési fejlesztések segítik a belföldi turizmust

Új kerékpáros és közösségi közlekedési fejlesztések segítik a belföldi turizmust, egyre több környezetkímélő lehetőség közül választhatnak a kirándulók – hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón, a Keleti pályaudvaron, Budapesten. Schanda Tamás elmondta: május 1-jétől a kerékpáros turisták érdekében közvetlen vonat indul Budapest és a Tisza-tó […]

A balatoni nyaralók mintái és típusai – első rész

A Balaton-part gyakran kontrollálatlan, szuburbánus fejlődése egyre többeknek okoz fejtörést. Vajon milyen eszközökkel éltek építészek és döntéshozók, mikor a 20. században hasonló kihívásokkal szembesültek? Sorozatunk első részében a hatvanas évekig tartó időszakot tekintjük át. A minta- és típusterv fogalmai gyakran összekeverednek a közbeszédben, miközben alkalmazási szerepük eltérő az építészeti stratégiaalkotás eszköztárában. A Balaton-part tömeges beépítésének

Felismeri, hogy melyik balatoni településen járunk? ? Kvíz
Van, aki az északi, és van, aki a déli partjára esküszik, de egy biztos: a Balaton a magyarok legkedveltebb úti célja. Most tízet válogattunk ki a balatoni települések közül, tesztelje, melyiket ismeri fel!
Reklám
Fiatalok, irány az Asso!
Keresve sem lehetne jobb hajót találni, ami kishajózás és a nagyhajózás közti átmenetet izgalmasabban hidalná át, mint éppen az Asso. A hivatalos elnevezésében - Asso 99 - a szám azt jelzi, hogy 9 méter 90 centi hosszú, azaz ideális a mérete a Balatonra. Hat fős legénységéből hárman trapézolhatnak, a hátrafelé kilaposodó hajótest már viszonylag hamar megsiklik, ideális körülmények között a húsz csomó körüli maximális sebesség pedig az elvárt adrenalinlöketről is gondoskodik.
Érdi Mária: Vannak olyan körülmények, amikor én vagyok a világ legjobbja
Optimistán és elszántan készül a közelgő Tokiói ötkarikás játékokra Érdi Mária. A fiatal sportoló kihasznál minden lehetséges alkalmat arra, hogy hajóba ülhessen és lehetőség szerint versenykörülmények között készüljön a nagy feladatra.
Május 1. szombattól újra várja vendégeit a Hévízi Tófürdő

Elérte a beoltottak száma a 4 millió főt péntek délután, így a kormányrendelet értelmében kinyithat a Hévízi Tófürdő is.

Vitorláskvíz – nem csak lányoknak

Tavalyhoz hasonlóan megint otthon ül mindenki, és várja, mikor vehet végre részt újra vitorlás versenyen. Addig is, amíg ez bekövetkezik, értékes nyereményekért zajló kvízjátékkal üthető el az idő. A kvízjáték – amelynek kiírója a Women On Water Hungary – nemcsak lányoknak, sőt, nem is csak versenyzőknek szól, hanem mindenkinek, aki tesztelni szeretné a téli kényszerszünet

A nagyobb tényleg mindig jobb? Milyen hajó a legjobb a Balatonra?
Gyakran merül fel a kérdés, hogy mégis, milyen vitorlás hajó felel meg leginkább a Balatonra. Két szokásos válasz létezik, az egyik az „amilyen neked kell”, a másik pedig az „attól függ”. Ez a második az, amelyik aztán rengeteg további kérdést szül. A Vitorlázásmagazin körüljárta azt a kérdést, hogy vajon tényleg jobb-e a nagyobb – és ha igen, akkor miért.
A tihanyi Királykriptában a mai nappal indul a régészeti feltárás

A feltárt Királykripta az ásatások befejeztével az apátsági múzeum látogatásának részeként lesz megtekinthető a nagyközönség számára.

A Veszprém-Balaton régióban lesz a Magyar Mozgókép új ünnepe
Új névvel, új helyszíneken, új időpontban, megújult külsővel és premierekkel rendezik meg a hazai filmek seregszemléjét. A csodálatos Veszprém-Balaton régióban lesz az új Magyar Mozgókép Fesztivál a vízparti szezon elején, 2021. június 23-26. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.
Bakancslistás helyek a Balaton körül – Mámai templomrom, Balatonfűzfő

Balatonfűzfő neve talán senki fülének nem idegen, de azt már jóval kevesebben tudják, hogy története egészen a honfoglalás koráig nyúlik vissza. A város helyén állt ugyanis egy kis falu, Máma, amelynek emlékét többnyire már csak egy templomrom őrzi a fűzfői plébániatemplom mögött. Máma nevét először egy görög nyelven íródott alapítólevél említi az első ezredforduló táján, […]

Majálisra invitálnak Balatonboglárra, itt mindig történik valami
A balatonboglári hajóállomáson működő Boglárka Bisztró még a legdermesztőbb januári hétvégéken is kinyitott, és lángossal, fánkkal, sült hallal vagy hamburgerrel csempészett egy kis nyarat az arra járók életébe. Most éppen egy retró majális ötletét valósítják meg, ahol békebeli piknikhangulat várja a családokat.
Anyák napi hétvége az eplényi Kalandhegyen
A Kalandhegyen május első szombat-vasárnapja az anyák hétvégéje! Május elsején és másodikán minden édesanya, nagymama, dédnagymama, aki a családjával ellátogat ide, ingyen libegőzhet. Az anyák köszöntése mellett kiváló alkalom arra is, hogy ne csak télen, a sípályán élvezzük a természet adta kikapcsolódási lehetőségeket, hanem tavasszal és nyáron is.
Május 1-től ismét korlátlanul vonatozhatunk a Balaton 24, 72 napijegyekkel

A Balaton24 napijegy ára 990 forint, 26 éven aluliaknak 660 forint; a Balaton72 jegy 2490 forint, 26 éven aluliaknak 1650 forintért elérhető.

Május 1-től ismét korlátlanul utazhatunk a balatoni napijegyekkel

A MÁV-START történetének legsikeresebb nyári termékei, a Balaton24 és Balaton72 napijegyek újból elérhetők lesznek május 1-től.

Tihanyi barangolások - kétnapos ajánlat
A tihanyi levendula messzeföldön híres, a település számos látogatóhelye ehhez a növényhez kapcsolódik. Bár a levendulaszezon később lesz, és egyelőre a kulturális programok is váratnak magukra, Tihany és környéke csodás kirándulóhelyekre csábítja azokat, akik egy hétvégére idelátogatnak.
Fonyód és Badacsony között sűrűbben járnak a hajók május 1-jén

A Balatoni Hajózási Zrt. a hajójáratai újabb 3 kikötőből is elindulnak.

Újdonságok és átalakítások várhatóak a Művészetek Völgyében

Amennyiben a járványhelyzet engedi, idén július 23. és augusztus 1. között valósul meg a különleges atmoszférájáról is ismert Művészetek Völgye, ahol a főszerepet 1989 óta a művészet és a természet kapja. Új helyszínekkel készül a stáb, több irodalmi, színházi és képzőművészeti udvar nyílik, valamint egy napra az Opera kamion is a Völgybe érkezik. “A Művészetek […]

Béreljen úszómedencét Olaszországban!

Már tavaly is az úszómedencés ingatlanok voltak a legnépszerűbbek, ahol a bérlők kizárólagos használattal vehették birtokba a villákat napokra, hetekre. Ám ha valaki csak egy napra vagy csupán néhány órára tud kiszakadni a hétköznapokból, akkor egyszerűen úszómedencét bérelhet. A Swimmy online portál lehetővé teszi az úszómedencék bérlését magánszemélyek között. A 2017 óta aktív portál a

Nemzetközi design elismerés az egyedi magyar fejlesztésnek

Alig több, mint egy hónapja mutatkozott be a 878® márka a világ első, magyar tervezésű, gyártású és fejlesztésű intelligens vitorlásruhájával, máris besöpörte a Red Dot Termékdizájn 2021 díjat, az egyik legnívósabb nemzetközi dizájn- és formatervezési elismerést. A rangos díjjal a termék kiváló minőségét, az innovációt, az egyedülálló megjelenését és funkcionalitását méltányolták. A vitorlásruhák vezető tervezője, egyben a vállalat partnertulajdonosa Majer Lilla, a tervező csapatot pedig Nagy Marcell, Mákl […]

Május 1-től újra lehet éjszaka is horgászni a Balatonon
Május elsejétől újra lehetségessé válik a több mint 700 ezer regisztrált horgász számára az éjszakai horgászat. A Magyar Országos Horgász Szövetség szerint erre a a növekvő átoltottság miatt lesz lehetőség, ráadásul a horgászok "jogosan igényére" is tekintettel kell lenni.
Retró majális hétvége a Boglárkában
None
2021.05.05-én lesz az MVSZ webinar második előadása
Téma: előnyszámításos rendszerek, versenyzés YS-ben és ORC-ben
A Szövetség elvárásaival összhangban épül a Vízisport központ
A sportvitorlázás hazai meghonosodásában a Fertő tónak és Széchenyi Istvánnak igen komoly szerepe volt. Feltételezhetően a XIX. században itt alakult meg az első vízi sporttal foglalkozó szervezet, a Csónakázó Egylet. A sportág népszerűsége ma is nagy, a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség társelnöke, dr. Schneider István Gábor szerint a Fertő Part beruházás keretében létesülő Vízisport központ révén végre modern, nemzetközi színvonalú otthonra lelhetnek a sportág kedvelői. Ráadásul a létesítmény kiváló lehetőséget biztosít az utánpótlásnevelés számára, táborok szervezésére is.
Jó hír a balatoni kompozóknak

A Bahart sűrített menetrenddel várja utasait május 1-jén Fonyód és Badacsony között, emellett újabb három kikötőből indulnak hajók. Május 1-jén sűrített menetrend szerint a Fonyód–Badacsony útvonalon 8:00, 9:00, 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:00, 19:00, a Badacsony–Fonyód útvonalon pedig 9:00, 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:00, 19:00, 20:00 órakor

Májustól egyetlen napijeggyel utazhatunk vonaton és buszon a Balatonra
None
Hangárfesztivál 2021 Sármellék

2021. július 24-25-én a történelem és a hadikultúra kedvelőinek ígér csemegét színes programjaival a Hangárfesztivál Sármelléken.

Reklám