Vitorlázás

A Balaton Madonnái
A Balaton vidékén sok-sok példáját láthatjuk Szűz Mária kultuszának. Talán az egyik legismertebb hagyománya az andocsi, világhírű Mária kegyhelynek van, de szintén nagy múltra tekint vissza a sümegi ferences Mária búcsújáró helyszín is. Most a kevésbé közismert Szűz Mária tiszteletére állított emlékhelyek, szobrok történetét járjuk végig.
Különleges versenyvitorlás épül Olaszországban

Az új F70-es igazi vadmacska lesz, ultrakönnyű, foil-svertekkel megtámogatott, karbon kompozit hobbivitorlás és versenygép. „Teljesen tudatosan választottuk a 70 lábas (21,4 méter) hosszt, ebben a méretben már lehet jó megoldást kínálni, ha az ügyfél sokoldalú vitorlást szeretne. Itt még kis létszámú legénység is elég, simán lehet váltani az üzemmódok között, meg tudunk felelni a túrázás

Orbán Viktor: Újraindul az ország
MEGVAN A KÉT ÉS FÉL MILLIÓ BEOLTOTT.
Melyik úton menjek? – OSTAR 1992

Abban az évben Europe 1STAR néven rajtolt el a verseny, 76 indulóval, köztük rengeteg franciával, akik addigra uralták a sportnak ezt az ágát. Az időjárás-előrejelzés rengeteg bizonytalanságot tartalmazott. Olyan nevek sorakoztak a rajtvonalon, mint Loïck Peyron (Fujicolor II), Florence Arthaud (Groupe Pierre 1er), aki nem sokkal korábban nyert a Route du Rhumon, az előző verseny

Reklám
Kinyithatnak az üzletek és újraindulhatnak a szolgáltatások

Átlépte Magyarország a 2,5 millió beoltottat, ezért holnaptól újra nyithatnak az üzletek - jelentette be Orbán Viktor Facebook-oldalán.

Meg sem érkezett a tavasz, de annyi szúnyog van, hogy már irtani kell őket a Balatonnál
Pedig még csak tavasz van.
Tulipán szedd magad Bálványoson
None
A csend hangjai - Éjszaka a Tihanyi Bencés Apátságban
None
Múzeumok éjszakája - A királyőrző apátság
None
Lopakodva érkezik a tavasz a Szent György-hegyre

A több millió évvel ezelőtt keletkezett Szent György-hegy a Balaton-felvidék egyik jellegzetes tanúhegye, bájával nehéz betelni.

Levendulafesztivál - Séta az Apátsági Majorságban
None
Ezért sétáltasd mindig pórázon a kutyádat, ha kirándulsz
Lassan ballagunk a tavasz elé, amikor egy kiránduláshoz, túrához még azok is kedvet kapnak, akik a hidegben inkább bezárkóztak. A Balaton környékén lévő vadasparkok is vonzó helyszínt nyújtanak a kiadós sétákhoz, akár kutyával is.
Készen áll a nyitásra a Zalakarosi Fürdő

A világjárvány harmadik hullámának idején sem állt meg az élet a Zalakarosi Fürdőben, a nehéz időszakot is produktívan töltötték a létesítmény dolgozói. 

Reklám
Eloltották a nádtüzet a Kis-Balaton térségében
Eloltották a tűzoltók a Kis-Balaton térségében mintegy kétszáz hektáron égő nádast - közölte honlapján a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
A borászok borásza, Jásdi István mesélt az ünnepről, Balatonról, családról
Az ünnepek adják a ritmust az életünknek, amit élvezhetőbbé tesznek, megtörik a hétköznapok egyhangúságát, meg összetartják a családokat, jegyzi meg a csopaki Jásdi István.
Teljesen megújul a Balaton–Dráva korridor
Erősebb lesz a burkolat, leágazások, buszmegállók, gyalogátkelők épülnek a 68-as főúton
Már a Kis-Balatonnál trillázik a kékbegy, hazánk egyik legszebb nádi énekesmadara

A kékbegyek a telet a Mediterráneumban és Észak-Afrikában töltik, hazánkban jellemzően áprilistól szeptemberig tartózkodnak.

Kiterjedt területen ég a nádas
Mintegy harminc hektáros területen ég hajnal óta a nádas Sármellék külterületén, a 76-os főút mellett.
Megrendezik a balatonszemesi Bujtor István Filmfesztivált, nevezni május 15-ig lehet
Augusztus 19-től 22-ig rendezik meg a Bujtor István Filmfesztivált Balatonszemesen, az alkotók, műhelyek, stúdiók nevezését május 15-ig várják a filmes versenyprogramba - közölte a főszervező Latinovits Emlékmű Alapítvány.
Megrendezik augusztusban Balatonszemesen a Bujtor István Filmfesztivált

Az egyes műfaji kategóriák legjobbjai egymillió forintos összdíjazásban részesülnek, és a kategóriagyőztesek hazavihetik a Bujtor István-díjat.

Augusztusban rendezik meg Balatonszemesen a Bujtor István Filmfesztivált

Az egyes műfaji kategóriák legjobbjai egymillió forintos összdíjazásban részesülnek, és a kategóriagyőztesek hazavihetik a Bujtor István-díjat.

Mozifilm készül Balatonfüreden

A veszprémi Szeretfilm Stúdió következő nagyjátékfilmje forgott egy füredi szállodában. Az egész estés alkotás a tervek szerint jövőre kerül forgalomba. Buvári Tamás rendezővel és csapatával az Annabella Hotelben találkozott a Füred TV stábja. A film egy családról és konfliktusaikról szól, akik, hogy rendezzék kapcsolatukat, egy “tüneményes utazás” keretében jutnak el a Balatonhoz. Akit közelebbről is […]

Reklám
A SUP-vébére készül a velencei-tavi klub

A közkedvelt vízi sportot, a SUP-ot hivatalos formában is felkarolja a Velencei-tavi Vízi Sport Club, amely szakosztályt alapított, hogy a jövő évi világbajnokságon képviseltesse magát az egyesület. Az alig több mint egy éve alakult Velencei-tavi Vízi Sport Club (VVSC) az idén megalapozta egy szabadidős vízisport-bázis terveit, amelyhez nagy lépésnek számít az eddigi eszközeik mellé frissen

Megtartják a Bujtor István Filmfesztivált Balatonszemesen

A szervezők úgy döntöttek, hogy megtartják az idei Bujtor István Filmfesztivált, melyre május 15-ig várják az alkotók nevezését. A rendezvény minden remény szerint augusztus 19-22-ig bonyolódik majd le – adta közre az MTI. Ismertetésük szerint hagyományos Ötvös Csöpi filmek vetítése, a sok zenei, gasztro- és családi program mellett a fő vonulatot a versenyfilmek vetítése és […]

Gyönyörködj a kockásliliomban!
A mocsári kockásliliom 2016-ban az „Év vadvirága” címet viselte Magyarországon. Ez a kedves kis növény a Zalai-dombság láposabb vidékein is fellelhető. Mi Kehidakustányban találtunk néhány szálat.
Hajós Airbnb a Balatonon
Íme egy gimnazista ötletéből született magyar startup, amelyet felfuttatott a koronavírus.
52. Kékszalag – Történetek a mezőnyből

A tavalyi Balaton-kerülésen 535-en indultak, és 339-en célba is értek. A győztes RSM2 17 óra, 52 perc, 7 másodperc alatt teljesítette a pályát, a célba érkező közül pedig megszólaltattunk néhányat, meséljék el, hogyan élték meg a versenyben töltött idejüket. Madicken – a Yardstick szerint korrigált győztesFüredről vitorláztunk ki, de úgy készültünk, hogy a déli part

"Végigénekelni az életet" - Siófokon kapta a zenei alapokat Lovász Irén népdalénekes
Kivételesen értékes művészi pályafutása, a népművészet identitás­megőrző szerepe mellett a népdaléneklés lélekgyógyító és közösségformáló erejét is elhivatottan hirdető, kiemelkedő előadóművészi, kutatói és pedagógiai életműve elismeréséül kapott Kossuth-díjat Lovász Irén népdalénekes, néprajzkutató, érdemes művész, a Károli Gáspár Református Egyetem docense.
Légicsapással gyérítették a balatoni szúnyoglárvákat
Több mint ezer hektárnyi balatoni területen gyérítették a szúnyogokat az elmúlt napokban. Sáringer-Kenyeres Tamás, a Balatoni Szövetség (BSZ) által megbízott szakértői csoport vezetője elmondta: a légi beavatkozással a korán kirajzó, csípős szúnyogokat ritkították a tó körül.
A hagyományok kitartó őrzői
A badacsonytördemici néptáncosok a bajban sem engedik el egymás kezét. Ha a mindennapokban nem is lehetnek most együtt, a hagyomány erejével kifejezik egymás és a külvilág felé is az együvétartozásukat.
Hideg vízben is úszik a Balaton szerelmese
Már a múltkori téli szezonban is gyakran úszott a Balatonban, a mostaniban pedig mindennap megtette ezt a csopaki Óhegyi Krisztián. Úszómesterként dolgozik, a tó szerelmese, és a hidegvízbemerülés felfrissíti, de azért ezt nem mindenkinek ajánlja.
Csopak házai között több száz éves templomromot találunk
Csopak utcáin sétálva egy középkori templom romjaira bukkanhatunk, amely ha csonkán is, de büszkén áll a település házai között. A kövesdi Szent Miklós templom annak idején a paloznaki plébániához tartozott, ahová hetente egyszer járt a paloznaki plébános misézni.
Pengeélen táncolnak az idei fesztiválok

A kis és közepes fesztiválok fokozatos nyitását, a jegyárak áfájának 5 százalékra való redukálását illetve támogatói pályázatok kiírását javasolja a Magyar Fesztiválszövetség. A legnagyobb gondot szerintük az okozza, hogy a fiatalokat még nem oltják – mondta Márta István, a szövetség elnöke az Info Rádióban. A zenei, ifjúsági fesztiválok akár 60 százaléka is csődöt jelenthet, ha […]

Örökbe fogadtak egy ötvenéves halászhajót

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Vonyarcvashegy önkormányzatának adományozta egy régi halászhajóját. A balatoni halászat történelmi múltját ápoló település hagyományőrzés céljából vette védelmébe a Süllő II-t , hogy megmentse az enyészettől. Vonyarcvashegy szeretné megőrizni a balatoni halászat emlékeit, ápolni a településhez kötődő 40 halász legendáját, és ennek részeként fogadta be a Süllő II-t. A hajót muzeális

SUP-osokat mentettek a Balatonból a hétvégén

I. fokú viharjelzés alatt mentettek ki két bajba jutott személyt a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai pénteken – írja a police.hu. A vízirendőrök 2021. április 2-án 15 óra 56 perckor a Gyenesdiás előtti vízterületen járőrözve észlelték, hogy a felerősödő szélben két SUP-os a tó közepe fele sodródik, önerőből már nem tudnak a partra evezni. Az egyenruhások […]

Balatoni fesztiválok, balatoni fesztiválszervezők #1: Osvald Bálint - KeszthelyFest
Imádjuk a balatoni fesztiválokat, de vajon ki áll mögöttük? Milyen arc a főszervező? Mit csinál szabadidejében és hogyan szervezi a kedvenc fesztiválodat? Sorozatunkban a balatoni fesztiválszervezőket mutatjuk be. Elsőként a KeszthelyFest főszervezőjével, Osvald Bálinttal beszélgettünk.
Egész héten filmnapok, mozizzunk együtt online!

Mindennapra jut egy jó film, kiegészítő programokkal, izgalmas főzéssel, borkóstolással és további online előadásokkal ezen a héten is. A Balaton.hu ajánlja: Április 5-11. – Online X. Mozinet Filmnapok! Április 5. (Hétfő)Gerincjóga hétfőnként online, élőbenMinden nagyon jó lesz – online színházi közvetítésCsipkerózsika – online közvetítés, audionarrációval Április 7. (Szerda)Online Tibeti Hangtálfürdő – Test-és LélekoldáTermészetes gyógymódok az […]

Elment Tarlós István modellvitorlázó
Egy újabb versenyzőtárunk hagyta itt modellvitorlázók családját, 
Szuper klasszikusok a Fastnet Race-en – Refanut

Augusztus 8-án rajtol a Rolex Fastnet Race, és több évforduló is közeleg a verseny életében, így nagy valószínűséggel egyre több régi hajó és csapat kerül elő, hogy része legyen az ünneplésnek. Két év múlva, 2023-ban az ötvenedik Fastnet következik, 2025-ben 100 éves lesz a szervező Royal Ocean Racing Club, az évfordulók pedig remek apropót teremtenek

Mag Erika felépült, és A-terve az Ultrabalaton
„Amennyire mostanság mentálisan jól lehet lenni, ahhoz mérten rendben vagyok.”
Később indul a balatoni vitorlás versenyszezon, de edzeni lehet
A COVID-19 járvány harmadik hulláma miatt el kell halasztani a hagyományosan április elején induló versenyszezon kezdetét – közölte a Magyar Vitorlás Szövetség. Arról is kiadtak egy nyilatkozatot, hogy a jelenlegi helyzetben mit és hogyan szabad csinálniuk a vitorlázóknak .
Újjászületik a Balaton egyik kiemelkedő kulturális öröksége
A fejlesztés fő célja a páratlan műemlékegyüttes hosszú távú megvédése és újabb attrakciók létrehozása.
Tilalom a válasz a balatoni ingatlanfelvásárlási őrületre
Paloznak után Szentantalfán is változási tilalmat rendelt el az önkormányzat, ezúttal kizárólag a falu külterületére.
Itt a jó idő, érzelmes videót csináltak a motorosoknak a rendőrök
A kedvező időjárás beköszöntével ugrásszerűen megnő az utakon a motorosok száma, akiknél a baleseti kockázat átlag feletti. Ennek oka, hogy a motorosokat a gépkocsik vezetőire jellemző passzív biztonságtechnikai megoldások (karosszéria, energiaelnyelő zónák, biztonsági öv, légzsák) nem védik, így baleset esetén testük közvetlenül sérül.
Botka Endre interjú: "képtelen vagyok meghúzni a ravaszt"
Zajlik a vb-selejtező, amelyben a Ferencváros hátvédjének is fontos szerepe van, a magyat válogatott játékosaként. Botka Endrével a felkészülés szünetében beszélgettünk imádott kisfiáról, a rally versenyekről, a főzésről és a futballról. Kiderül az is, hogy miért képtelen meghúzni a ravaszt.
Nem jól zárt a Sió-zsilip, el kellett zárni
A hibát búvárok hárították el.
Reklám