Vitorlázás

Újabb balatoni településen hirdettek építési tilalmat

Újabb településen függesztettek fel egy sor, korábban még el nem indított építési lehetőséget a Balaton környékén, Szentantalfán. Követendőnek tűnik Paloznak példája, azaz a „túlépítés” megelőzése, megakadályozása. A Zánkához közeli, attól északra fekvő Szentantalfa Facebook-oldalán olvasható, hogy „”a mai napon megjelent önkormányzati rendelet változási tilalmat rendelt el a falu külterületén – azaz a Sósi-úttól a Mocsár dűlőn […]

Megújul a népszerű balatoni pihenőhely

Balatonfüreden új, mindenki számára megközelíthető partszakaszt nyitnak meg a látogatók előtt. Az egykori Brázay strand és a Balatonfüredi Horgászegyesület területén parkosítanak és egy negyven férőhelyes látvány-csónakkikötőt, illetve -kölcsönzőt alakítanak ki. Balatonfüreden a városvezetés évtizedek óta következetes vízparti sétány- és zöldfelület-fejlesztést folytat, amelyhez legtöbbször sikerül megnyernie a magánbefektetőket is, akik az adott sávot közhasználatra átadva, egységes

Énekel a kékbegy a Kis-Balatonon
A kékbegyek a környék szinte valamennyi madárfajának strófáját képesek beleszőni az énekükbe.
Jönnek az újabb támadó tengeralattjárók?

Az iráni flotta tengeralattjáróinak nagy részét a kis méretű, hazai gyártású, észak-koreai terveken alapuló egységek alkotják, de jóval nagyobb a harci értéke a három Oroszországtól használtan vásárolt, Projekt 8777 Kilo-osztályú hajónak. Két éve, 2019-ben állították hadrendbe az 527 tonnás, 48 méter hosszú Fateh-osztály első példányát, amely az 533 mm-es torpedókon kívül tengeri aknák és cirkálórakéták

Reklám
Békamentés a zalaegerszegi Aranyoslapi forrásnál
Március utolsó hétvégéjén érkezett melegebb időjárás és a várva várt eső hatására a zalaegerszegi Aranyoslapi forrásnál megindult a barna varangyok tömeges vonulása a szomszédos erdőből a szaporodóhelyüket jelentő kis tó felé.
Énekel a kékbegy a Kis-Balatonon
Megérkezett a Kis-Balaton területére hazánk egyik legszebb nádi énekesmadara, a légykapófélék (Muscicapidae) családjába tartozó kékbegy (Luscinia svecica).
Szakrális helyek a Balaton északi partján, melyeket felkereshetünk húsvétkor
Az elmúlt évet a tragédiák és korlátozások árnyékéban éltük végig. Ha úgy érzed jó lenne végre egy kicsit kiszakadni a négy fal körül, most ajánlunk öt Veszprém megyei helyszínt, ahol a szabadban hangolódhatsz az ünnepre. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy ezeken a helyeken is fokozottan figyeljük a járványügyi szabályokra: hordjunk maszkot és tartsuk be a védőtávolságot!
Két nőt mentettek ki a Balatonból a viharos szél miatt
Pénteken mentettek ki két nőt a Balatonból, amikor már a viharos szél annyira a tó közepe felé sodorta őket, hogy önerőből már nem jutottak volna ki a partra.
SUP-osokat mentettek a nagy szélben a balatoni vízirendőrök
A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 2021. április 2-án, az I. fokú viharjelzés alatt két személyt mentettek ki a tóból.
Megkezdődött a 175. hajózási szezon a Balatonon
Az idei első balatoni hajó ezekben a pillanatokban (délelőtt 10 órakor) hagyja el a siófoki kikötőt, a kompok Szántódrév és Tihanyrév között negyvenpercenként közlekednek.
Nagypénteken is volt dolguk a balatoni vízimentőknek
Két embert sodort el a szél, rendőrök mentek értük.
Feloldották a csónakról horgászás áprilisi tilalmát a Balatonnál

Négy partszakasz kivételével feloldották a csónakról horgászás áprilisi tilalmát a Balatonnál. Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) horgászati ágazatvezetője csütörtökön az MTI-nek elmondta: az a cél, hogy a járványhelyzetben a horgászok a legkisebb mértékben érintkezzenek egymással. Hozzátette: az enyhítés a Balaton északi partján a parttól 50 méteres sávban, a déli part mentén 300 méteres sávban érvényes, és […]

Kincs a fák között: az Újlaki templomrom Tihanyban
A tihanyi rév feletti meredek domboldal tetején egy aprócska templom romjai állnak. A fák között megbújó falak keveset árulnak el magukról, de a fakereszt tövében üldögélve érezhetjük a Balaton illatát, és élvezhetjük a napsugarakat, melyek mindig utat találnak ide a felhők közül.
Reklám
Rufus, a különleges csapattag

A harminchatodik America’s Cupon győztes Emirates Team New Zealand stábjában volt egy egészen rendkívüli figura, aki mindig és mindenhol a versenyzőkkel tartott. Rufus Henry az egyik csörlős, Finn Henry legfiatalabb öccse. Down-szindrómával él, és úgy jelentkezett be a csapathoz, hogy „itt vagyok, ugrásra készen, szóljatok, ha jöhetek”. Így is lett, az egyik kísérőhajóra osztották be,

Feltárul a titok: ez van a Kőröshegyi Völgyhíd belsejében
Tudtad, hogy mit rejtenek a völgyhídban, és hogy mi a különleges a fonyódi részén? Európa első női hídmester kalauzol el ebbe a titokzatos világba.
Szörnyű fotók érkeztek Bereczki Zoltánék súlyos karamboljáról
Nézd meg a képeket!
Friss hírek az idei Veszprémi Utcazene Fesztiválról
Augusztus 25-28. között rendezik meg idén a Veszprémi Utcazene Fesztivált. A rendezvénnyel kapcsolatos legfrissebb hírekről a főszervező számolt be.
A zivatarfelhő és a villámlás

Kellemes időben hajóval a vízen ringatózni az egyik legkellemesebb nyári elfoglaltság, ám jöhet egy villámlással kísért hirtelen vihar, amikor össze kell szednie magát a legénységnek. Most megismerkedhetünk a zivatarfelhővel és a villámok fajtájával. A Cumulonimbus (Cb) a zivatarfelhő, amelynek a magassága 300-tól 6000 méterig vagy még magasabbra terjedhet. Hatalmas, masszív, feltornyosuló felhőtömeg, amely a troposzféra

A világ egyik legritkább autóját próbálták ki Keszthelyen - VIDEÓ
A közelmúltban került a világ egyik legritkább autója egy magyar gyűjtőhöz. A keszthelyi Gehilio’s Garage csapata pedig már ki is próbálta.
Balatoni települések: szigorított ellenőrzés lesz a hétvégén
None
Megújul a Hévízi-tó körüli véderdő, a kifolyót szélesítik
Turisztikai látványosság (is) lesz a véderdő. A tóvédelmi program jól halad, már csaknem teljesen kész az új sétány, és őszig valamennyi tervezett fejlesztéssel végeznek a szakemberek.
Lefóliázták a Sió-zsilipet, mert nem zárt rendesen
Április elsején elzárták a vízleeresztő zsilipet Siófoknál, amely január vége óta volt nyitva. Azonban a zsilip nem megfelelően zárt, ezért a szakemberek a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának búvárait kérték meg a víz alatti munkák elvégzésére.
Reklám
Elszabadultak a balatoni ingatlanárak
Tihany és Zamárdi térsége a legkeresettebb.
Kitiltották Velencéből a tengerjáró hajómonstrumokat

Többé nem léphetnek be a nagy óceánjáró és konténerszállító hajók Velence Giudecca nevű, a Szent Márk térhez vezető csatornájába – döntött szerdán az olasz kormány.

Hallottál már ilyenről? Hibrid sast azonosítottak a Kis-Balatonnál
Fekete sasokat fotóztak madarászok Zalavár közelében. Az egyiket a lábán lévő madárgyűrű alapján sikerült azonosítani. Őt fióka korában Tallin közelében gyűrűzték meg, még 2016-ban. Miután a madarászok felvették az észt kollégákkal a kapcsolatot, kiderült, hogy ez egy nagyon különleges, hibrid madár.
Szigorított ellenőrzés várható a Balatonon a húsvéti hosszú hétvégén

Nagy forgalomra van kilátás a Balatonnál a hosszú hétvégén is. A környező önkormányzatok a rendfenntartó szervek bevonásával igyekeznek majd a járványügyi előírások betartását felügyelni – nyilatkozta a Balatoni Szövetség elnöke az MTI-nek. Lombár Gábor elmondta, már eddig is nagyobb volt a vendégforgalom a tavasszal szokásosnál a Balatonnál, húsvétra pedig a nyári forgalomhoz hasonlóra számítanak. “Nagy szeretettel […]

Felértékelődött a Balaton és környéke

Tavaly tavasszal Veszprém megyében is visszaesett az ingatlanpiaci kereslet, de ez csak rövid ideig tartott. A kezdeti sokk után magához tért és átformálódott a piac. A járvány miatt sokan „elmenekültek” a városokból, ezek a vevők a kerttel, udvarral ellátott házakat keresték, így fel is verték az árakat. Veszprémben a Csatár-hegy iránt is megugrott a kereslet,

Öt tonna ponty érkezett a Balatonba

Ötezer kilogrammnyi pontyot telepítettek a Balaton vizébe a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai. A halak a varászlói tógazdaságból származnak. A telepítés a fonyódi kutyás strandon ment végbe, amelyen részt vett Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár, Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke is.

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Padkűi kilátó

A Keszthelyi-hegység lomkoronái közül magasodik elő a Padkűi kilátó, amely gyönyörű panorámát biztosít a környék dús erdeire, valamint a Keszthelyi-öbölre. Ideális úti cél lehet mindenkinek, aki egy könnyed túrára adná a fejét ózondús, zöld környezetben. A vörösfenyőből ácsolt, 18,9 méter magas kilátót Bakonyi Attila építész tervei alapján építették a 408 méteren fekvő dolomit tetőn, Pad-kövén. […]

Tojásfák a Balaton körül
A húsvétra feldíszített fa vagy bokor szokása német nyelvterületről származik, amit más nemzetek is átvettek. Az ünnep közeledtével a Balaton-parti települések is díszbe öltöztettek egy-egy fát, mi pedig megkerestük, hol találunk idén tojásfát.
Az MVSZ tájékoztatása COVID-19 vészhelyzeti rendelkezésekkel kapcsolatban
A COVID-19 járvány harmadik hulláma miatt, a hagyományosan április elején induló versenyszezon kezdetét sajnos el kell halasztanunk.
Hamarosan indul a 175. jubileumi hajózási szezon a Balatonon
A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) a hagyományoknak megfelelően nagyszombaton, április 3-án indítja el idei első menetrend szerinti és sétahajóit.
Négy partszakasz kivételével feloldották a csónakról történő horgászat áprilisi tilalmát a Balatonon
Tihanynál, Balatonföldvár, illetve Fonyód és Balatonberény egy-egy részein továbbra sem lehet pecázni vízijárműből.
12 szakrális balatoni helyszín, amelyet érdemes felkeresni Húsvétkor

Húsvét jegyében 12 úticélt ajánlunk a Balatonnál, melyek felkeresése nemcsak lelki, de testi felüdülést is nyújtanak.

Félméteres hullámok! Erős szél csap le a Balatonra
Vége a nyárias melegnek. Kiadták a riasztást. Éjszakától viharos széllel érkezik a hidegfront. A Balaton területén kell nagyobb széljárásra számítani.
Kitiltották az óceánjárókat Velencéből

Az olasz hatóságok szerdán kihirdetett döntése értelmében a nagy méretű hajóknak ezentúl az ipari kikötőben kell megállniuk. Március végével befellegzett az óriás turistahajóknak, Olaszország kulturális minisztere ugyanis bejelentette, hogy – részben az UNESCO kérésére reagálva – kitiltják az óceánjárókat és konténerszállítókat a Giudecca-csatornából. Ezzel csökken környezetszennyezés, illetve a város alapjait pusztító hullámzás mértéke. Dario Franceschini

Április bolondjával megérkezett a Bondoró Fesztivál beharangozó filmje
Április elseje hagyományosan Bolondok Napja, amikor szerte a világon apró csínytevésekkel és tréfákkal ugratják egymást az emberek, amivel igazi vidámságot csempészhetünk a hétköznapokba. A Bondoró fesztivál amúgy is bolondos hangulatát idézi bemutatkozó filmjük, ami nem áprilisi tréfa!
Húsvétkor szigorított ellenőrzés lesz a balatoni településeken
A négynapos húsvéti hétvégén nagy vendégforgalomra számítanak a Balatonnál, az önkormányzatok többsége a rendőrség és a helyi polgárőrség közreműködését kéri a járványügyi rendelkezések betartatására – közölte az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke.
Nyári forgalomra számítanak húsvétkor a Balatonnál
Aki lemegy a hosszú hétvégére, szigorú ellenőrzésekre számítson.
A Horvátországba való beutazás április 1-től érvényes szabályai

Minden olyan utas, aki állampolgárságától függetlenül az EU/EGT tagállamaiból/régióiból érkezik a Horvát Köztársaságba, és amely államok jelenleg nem szerepelnek az ún. Zöld listán, a következők szerint utazhat be a Horvát Köztársaság területére. 1. A mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszt vagy az Európai Unióban (EU) jóváhagyott antigén gyorsteszt felmutatása. Antigén gyorsteszt és 10 napot

Tihanyban sem lehet enni, inni, dohányozni közterületen - viselj maszkot!
Mi Tihanyban már azon gondolkodunk, hogy miképp tudjuk biztonságossá és élvezetessé tenni vendégeink látogatását – olvasható Tihany hivatalos közösségi oldalán.
Zajlik a nagyvázsonyi vár felújítása, mutatjuk képeken

A Nemzeti kastélyprogramnak és a Nemzeti várprogramnak köszönhetően mintegy másfél milliárd forintból újul meg a Nagyvázsonyi vár.

Elnöki nyílt levél
Gerendy Zoltán, a Magyar Vitorlás Szövetség elnökének nyílt levele.
Gyapjas Balázs a jövőről: ASSO, NAU370, SSL, Olimpia?
Vannak olyan sportolók, akiknek ez az időszak az álom megvalósulásáról szól és vannak olyanok is, akik épp mostanában lettek szegényebbek egy álommal.
Nagyszombaton elindul a 175. balatoni hajózási szezon

A május 15-ig tartó tavaszi időszakban Siófok-Balatonfüred-Tihany, illetve Badacsony-Fonyód között közlekednek a hajójáratok.

Ma indul a viharjelzés a Balatonon
A katasztrófavédelem a Balatonon április elejétől egészen október végéig működteti a viharjelző állomásokat. A viharjelzőrendszer évről évre százezrek pihenését teszi biztonságosabbá.
Reklám